Το Πρόγραμμα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του έργου CreativeMED

 Το έργο, στόχοι, σκοπός

 Το έργο CreativeMed αποσκοπεί να διευκολύνει την συλλογική σύλληψη και υιοθέτηση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς αποτελεσματικών  και αποδεκτών στρατηγικών και πολιτικών ανάπτυξης στις μεσογειακές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον σκοπό αυτό οι 12 εταίροι του  CreativeMed  χρησιμοποιούν διαπιστώσεις (evidence based policies), εργαλεία και προτάσεις που προέρχονται από μία σειρά πρόσφατων επιτυχημένων έργων του προγράμματος MED στα οποία συμμετείχαν:  MEDLAB, SMILIES, TEXMEDIN, CHORD, SOSTENUTO, MEDGOVERNANCE

Τα έργα αυτά έχουν σαν κοινό παρανομαστή ότι ασχολήθηκαν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εκμετάλλευση διαφόρων μορφών και υποδομών καινοτομίας.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι υπογραμμίζουν την σημασία της κινητοποίησης της πλούσιας δημιουργικότητας, ιδιαίτερα  των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών, για μία πιο αποτελεσματική και αειφόρο αξιοποίηση των μοναδικών  πολιτιστικών και φυσικών πόρων που υπάρχουν στην περιοχή.

Μεθοδολογία και αναμενόμενα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου

Το μοντέλο του CreativeMed που επεξεργαζόμαστε στην πρώτη φάση του έργου που άρχισε τον Ιούλιο ενσωματώνει τις προτάσεις και τα αποτελέσματα των προηγούμενων έργων σε μία εργαλειοθήκη που δίνει μία ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου μέσω τεχνολογικών αλλά και κοινωνικών καινοτομιών (social innovation). Το μοντέλο ενσωματώνει προτάσεις για κάθε βήμα της διαδικασίας: διαμόρφωση στόχων και  πλαισίου υλοποίησης, επιλογή μέτρων, οργάνωση διακυβέρνησης καθώς και επιλογή εργαλείων για την υλοποίηση, την εκτέλεση και αξιολόγηση των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Το μοντέλο εξηγεί τα προτερήματα μίας προσέγγισης από τα κάτω προς τα πάνω (bottom-up) με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων σε όλη την διαδικασία επιλογής των στρατηγικών, χάραξης των πολιτικών και διαμόρφωσης και εκτέλεσης των συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση τους και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

Οι προτάσεις που προωθεί για την αξιοποίηση αυτής της συμμετοχής βασίζονται στη μεθοδολογία των ζωντανών εργαστηρίων (Living Labs) και των ανοικτών δικτύων (Open Networks).

Για την αξιολόγηση των αποφάσεων και αποτελεσμάτων κάθε φάσης, το μοντέλο CreativeMed προτείνει διάφορα εργαλεία και δείκτες που δοκιμάστηκαν σε προηγούμενα έργα για την συστηματική αξιολόγηση ex-ante και post της γενικότερης επίδρασης των επιλέξιμων περιφερειακών πολιτικών για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Advertisements

One thought on “Το Πρόγραμμα

  1. Tο Εθνικό Επιμελκητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχερηματιών, ΕΕΔΕΓΕ, έχει ήδη εκπωνήσει μελέτη για την αποτελεσματικότητα των Ευρωπαικών Προγραμμάτων που υλοποίήθηκαν με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s